top of page
Case Kelluu

Ilmalaivoja Karjalasta. Onko järjettömämpää kuultu?

Sytytä Oy ja Kelluu yhteistyötä käsittelevä artikkeli

Aina välillä bisnestä tehdessä kohtaa asioita, joita on vaikea hahmottaa ensimmäisellä puhelulla. Kelluu on yksi niistä – se pitää nähdä. Toistaiseksi Kelluuta pääsee seuraamaan vain eksoottisissa kohteissa, tarkemmin ilmaistuna Joensuun Reijolassa. Toiminta ei ole näyttävästi esillä sosiaalisessa mediassa tai tienvarsimainoksissa, vaan taivaalla lentelevänä hopeisena ilmalaivana ja esimerkiksi tässä Hesarin jutussa. Kyseessä on maailman ainoa vastaavaan tarkoitukseen skaalattavissa oleva tuote. Käyttökohteita ilmalaivalle on lähes rajattomasti. Ainoastaan Airbus puuhailee jotain vastaavaa rapakon takana samanlaisella mittakaavalla.

Kelluu on ensisijaisesti datayhtiö, jonka liiketoiminta perustuu ympäristön kuvantamiseen täysin autonomisella ilmalaivalla. Lentämisestä vastaa autopilotti, ja tarkat kamerajärjestelmät kuvantavat ympäristöä piiruntarkasti. Esimerkiksi kriittistä infrastruktuuria pystytään kuvantamaan ja analysoimaan ilmasta käsin.  RGB-kameroiden tuottama kuva on niin tarkkaa, että sillä pystytään tekemään luotettavaa analyysia vaikkapa kirjanpainajatoukkien saastuttamista puista. Koska tuote on uusi ja mitään vastaavaa ei ole vielä tehty ainakaan Suomessa, haasteita riittää. Toisaalta tällaiseen projektiin hyppäävät eivät voikaan olla helppoheikkejä. Kelluulla tehdään ilmalaivoja, ei nautita valmiiksi kuorituista hedelmistä maailman isoimman snooker-pöydän äärellä.

 

Toimari Janne Hietala, mitä te tarvitsette rekrytointikumppanilta?

 

”Se on hyvä kysymys. Meillä tehdään kuitenkin jotain, jota ei ihan joka paikassa tehdä. Tarvitaan softaosaamista, elektroniikkaa, kuvantamista, mekaanista kokoonpanoa ynnä muuta. Tekninen osaaminen on meille tietysti tuotekehityksessä avainasemassa, mutta kyllä meillä tulevaisuudessa aukeaa paljon muitakin rooleja. Keskeistä on, että osaa auttaa meidän kaltaistamme kasvuyhtiötä löytämään oikeanlaisia persoonia. Meillä jokainen palkkauspäätös punnitaan hyvin tarkasti, joten kyllä tässä täytyy ajatella asioita monesta eri vinkkelistä. Meidän täytyy olla voittava tiimi.”

Miksi sinä itse hyppäsit Kelluulle?

”Olen ollut softabisneksessä mukana jo pari täyttä vuosikymmentä, tehnyt paljon hommia Jenkkilässä ja asunut Lontoossa. Ehdin jo oman firmani myymään ja siirtyä kaivurikuskiksi omalle mökkityömaalle, mutta sitten kuulin jostain tarpeeksi pöljästä. Kelluu haki toimaria, ja eihän tästä voinut kieltäytyä, onhan kyseessä täysin ainutlaatuinen juttu, joka lähtee kaiken lisäksi vielä Pohjois-Karjalasta.”

Mitä kelluulaiselta vaaditaan?

 

”Uskon, että kun tehdään jotain uraauurtavaa, tarvitaan ihmisiä, jotka haluavat tarpeeksi. Itse olen ollut aina erittäin kiinnostunut uusista teknologioista ja niiden hyödyntämisestä, ja se varmaankin yhdistää koko Kelluun porukkaa nyt ja tulevaisuudessa.”

Kelluu on datayhtiö, joka hyödyntää työssään ilmalaivoja.
bottom of page