top of page

Motivaatiosta

Päivitetty: 21. marrask. 2023

Tällä kertaa blogimme käsittelee motivaatiota

Usein rekrytointivaiheessa yritykset ovat äärimmäisen kiinnostuneita palkattavan ihmisen motiiveista. Motivaatiokysymyksissä kuuleekin usein ulkoaopeteltuja vastauksia, kun Reijo kertoo haastattelussa pokerinaamalla:

“Motivoidun valtavasti ihmisistä ja organisaatioista!”

Puolen vuoden tutustumisen jälkeen paljastuu, että oikeasti Reijoa kiinnostaa singlehändäri golfissa ja isompi matkailuauto – ja töissä lähinnä statuksen kautta tuleva valta. Miten motivaatiota sitten tulisi ymmärtää ja mitata? Entä miten voimme kehittää omaa sisäistä draiviamme asioihin, jotka koemme tärkeäksi?


Mitä motivaatiosta sanotaan

Motivaation suhteen on ymmärrettävä, että muutos nykytilasta kohti haluttua ihannetilaa tapahtuu hitaasti. Jos alkaa tekemään tänään jotain eri tavalla kuin aikaisemmin (”motivoituneesti”), tuloksia tulisi usein odottaa vasta kuukausien päästä. Siksi motivaatiota tulee tarkastella pitkällä aikavälillä ja mielellään tekojen kautta.

Saman vahvistaa myös tutkimus: paljon näyttöä saaneessa MDT:ssä (Motivative disposition theory) puhutaan päämotiiveista (saavutukset, valta, ihmissuhteet), joita ihminen ajan myötä joko systemaattisesti tavoittelee tai välttää tavoittelemasta. Motivaatio ei siten ilmene ainoastaan tunnetilana vaan toimintatapoina. Pelkistetysti toimintatavat näkyvät siinä:

  • missä vietät aikaa

  • kenen kanssa

  • mitä tai ketä varten

Yksittäiset tunnetilat, notkahdukset tai uroteot eivät ole parhaita motivaation indikaattoreita, ja siksi niille ei saa antaa liikaa painoarvoa. Kun on tehnyt kauan itselleen lupaillun pururatalenkin, ei tulisi taputtaa itseään selkään ja ottaa selfietä kaikille tutuille, vaan suunnitella seuraavaa suoritusta. Siis jos pururatalenkkeily on itselle aidosti tärkeä asia. Näin motivaatio ilmenee toimintatapana, jolloin yksittäiset kohokohdat tai aallonpohjat ovat toissijaisia.


Annetaan esimerkki motivaatioon perustuvan toimintatavan laatimisesta arjesta:

Jaakolla on tapana hoitaa työtehtäviä iltaisin, joskus unien kustannuksella. Jaakon Oura kertoo, että näin ei kannattaisi tehdä ja päivisin vireystaso on surkea. Tuumasta toimeen: unitutkimus kertoi, että joka ilta on mentävä nukkumaan kello 21:30. Tämä onnistuu maanantaista keskiviikkoon, kunnes torstaina tärkeä maili keskeyttää tuoksukynttilähetken ja hyvät yöunet ovat muisto vain. Jaakko masentuu ja palaa vanhaan: ei tämä ollut minun juttuni.


Ulkoapäin on helppoa nähdä, että Jaakon motiivit eivät olleet kovin sisäsyntyisiä. Tavoitteet, jotka ensinnä asetettiin, olivat liian kunnianhimoisia, ja mikä tahansa vastoinkäyminen saattoi kaataa korttitalon, vieläpä kun hyödyt eivät olleet lyhyellä aikavälillä nähtävissä.

Summataksemme:

Motivaatio ei ilmene siinä, mitä on joskus saavuttanut, mitä tekee juuri nyt vaan siinä millaisia valintoja tekee pitkällä aikavälillä. Niihin asioihin, joita on valmis tekemään päivästä toiseen tai ainakin riittävän usein, on mahdollista asettaa säännöt ja korkea vaatimustaso.Pyri pääsemään strukturoidulla haastattelulla ja testeillä näiden asioiden ääreen. Panosta myös kohtaamiseen: mikä on kandidaatille aidosti tärkeää, ja missä kriittisissä asioissa työntekijän on mahdollista tuoda lisäarvoa yritykselle? Ihannetilanteessa Reijo saavuttaa myyntijohtajan roolissaan singlehändärin ja takoo siinä ohessa kovaa tulosta vaikkei olisi niin ihmisten perään. Anna Reijolle mahdollisuus sanoittaa se oikein, niin vältytään yllätyksiltä ja voit johtaa häntä oikein.Motivoitunut Sytytä-bloggaaja


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page